top of page
Zoeken
  • Linda Domhof

Slachtoffer van Narcisme


Slachtoffer van narcisme, verstrikt in de relatie met je dierbare.


Een kwetsbaar onderwerp om over te schrijven. Voor de personen met een narcistische persoonlijkheid, omdat zij zich niet herkennen of mogelijk heel erg boos worden omdat zij zich betrapt voelen en daarmee aangedaan zijn in het perfecte plaatje van hun persoon. Dit willen zij compenseren/recht zetten. Voor de slachtoffers van een dierbare met een narcistische persoonlijkheid, omdat zij zich mogelijk herkennen en bewustzijn krijgen dat het niet normaal is waar zij zich in bevinden. Of een stap verder; aan zichzelf toe kunnen geven dat ze slachtoffer zijn. En als je dit dan weet hoe dan verder?!


Door de buitenwereld wordt jou dierbare met een narcistische persoonlijkheid waarschijnlijk als een hele leuke persoon gezien die alles goed voor elkaar heeft en heel aardig en attent is. Wanneer je met zo'n persoon in een partnerrelatie bent, was dit waarschijnlijk ook waarmee hij/zij jou veroverd heeft.


Op het moment dat de (voor)deur dicht gaat, veranderd deze persoon. Hoe je ook je best doet en hoe je je ook aanpast goed zal je het nooit doen. Je wordt gemanipuleerd. Je woorden worden vaak verdraaid en worden tegen je gebruikt. Je gaat twijfelen aan jezelf of jij het wel goed ziet. Er is altijd een 'voor wat - hoort wat' principe. In veel gevallen is er sprake van psychische mishandeling en helaas komt er ook regelmatig fysieke en/of seksuele mishandeling bij. Een korte samenvatting van wat er vaak gebeurt in een (ouder/partner)relatie met iemand met een narcistische persoonlijkheid.


Als het gaat over en partner relatie zal er na de hele mooie tijd waarin je bent veroverd stapje voor stapje en vaak heel ongemerkt steeds iets meer veranderen. Je gaat van de meest geweldige persoon op deze aarde naar iemand die niks voorstelt en niks goed kan doen. Soms of misschien wel regelmatig wordt je a public voor schut gezet of af gekraakt. Je komt ongemerkt steeds meer in de macht van de persoon met de narcistische persoonlijkheid. Deze persoon is er namelijk (vaak onbewust) op uit om zichzelf te blijven vullen met hoe goed hij/zij is. Hiervoor gaan zij heel ver om deze vervulling te blijven krijgen. Vaak gaat dat dan ook ten koste van een ander omdat die in hun ogen minder moet zijn dan zij zelf want dan zijn zij weer de beste van alles en iedereen en wordt hun zelfverheerlijking weer aangevuld.


Misschien heb je de hoop dat jullie relatie ooit gelijkwaardig wordt en blijf je hier hard aan werken. Jullie hebben samen gesprekken en je partner beloofd je van alles. Puntje bij paaltje gebeurt het niet en zakken jullie voor jou gevoel misschien nog wel verder weg in het moeras. Hoe pijnlijk ook, maar weet dat je partner met een narcistische persoonlijkheid niet gaat veranderen. Dat zullen ze alleen doen als zij dat willen. Iemand met een narcistische persoonlijkheid kent alleen zelfliefde en kan geen gelijkwaardige liefde geven aan een ander. Helaas is de pijnlijke waarheid dat hoe langer je bij iemand blijft met een narcistische persoonlijkheid hoe meer je van jezelf vervreemd.


Ook als kind kan je geboren worden bij een ouder of zelfs ouders met een narcistische persoonlijkheid. In al je afhankelijkheid kan je niet anders dan je overgeven aan de grillen van je ouder(s). Helaas zal dit (grote) gevolgen hebben voor jou als kind en loop je hierin beschadigingen op. Je leert bijvoorbeeld dat liefde voorwaardelijk is en dat je ervoor moet werken om het te verdienen. Misschien heb je geen idee wie jij bent, want je hebt je altijd aangepast aan de wens(en) van je ouder(s) in de hoop dat ze je eindelijk de liefde, waardering, erkenning enz. zouden geven waar je zo op hoopt. Je kan zeer onzeker zijn omdat je niet weet of en wanneer je het goed kan doen. (On)bewust geeft het je ook mooie krachten mee als je onder deze omstandigheden opgroeit. Vaak zijn deze mensen harde werkers en doorzetters. Omdat zij hebben geleerd de ouder(s) te lezen en daarin af te stemmen zijn het vaak hele empathische mensen en ook HSP (high sensitive person) zie je vaak onder deze mensen.


Je kan je voorstellen dat je in een dergelijke situatie altijd in de overleef stand staat. Je bent altijd alert en probeert af te stemmen. Je wilt voorkomen dat je gekwetst wordt, of zelf psychisch, fysiek of seksueel mishandeld wordt. Dit kan je heel lang vol houden, maar uiteindelijk gaat dit zich toch vast zetten in je lijf. Je kan fysieke klachten krijgen die de dokter niet kan verklaren.


Het moeilijkste zal zijn dat je ontrouw moet worden aan je dierbare. Waarschijnlijk mag je buiten de deur niks zeggen over hoe het er thuis aan toe gaat. En mocht je al ooit het lef gehad hebben dit wel te doen, zal de kans groot zijn dat je niet geloofd werd. Er zullen allerlei redenen zijn waarom je hier niks over kan zeggen naar de buitenwereld. Zij hebben vaak niet in de gaten dat jou dierbare een narcistische persoonlijkheid heeft en hoe jij daar onder lijdt. Het plaatje naar buiten toe is immers het perfecte plaatje. Daar zorgt de persoon met de narcistische persoonlijkheid wel voor.


Mocht je je in bovenstaande herkennen gun ik het je om de moed te vinden om allereerst toe te geven aan jezelf dat je in een ongezonde (ouder/partner)relatie zit. Dit kan een hele klus voor je zijn. Hierin mag je leren ontrouw te worden naar je dierbare al hoe pijnlijk en moeilijk dit ook voor je is. Elk stapje, hoe klein ook, die je hierin kan maken is een stapje dichter naar, of terug naar jezelf. Hopelijk durf je zo dapper te zijn om voor jezelf te gaan kiezen en er (nog een keer) met iemand over te gaan praten of lukt het je zelfs stappen te gaan zetten om uit deze situatie te komen. Naast je familie en vrienden zijn er ook hulpverleners zoals een huisarts, allerlei coaches en therapeuten die kennis hebben van narcisme en die je daarin kunnen helpen en bijstaan.

Laat de liefde voor jezelf sterker zijn dan wat dan ook !

4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page