top of page
Zoeken
  • Linda Domhof

Waar is mijn plek, en kan ik die innemen?


Plek innemen... Het lijkt zo makkelijk. Letterlijk en fysiek gezien doe je dat op het moment daar waar jij zit, staat, ligt, beweegt enz..


Maar plek innemen is nog zoveel meer. Denk maar eens aan hoe voel ik me als ik ben waar ik ben. Voel ik me vrij, veilig, gewenst, wil ik me klein of zelfs onzichtbaar maken, heb ik het gevoel dat er geen plek is voor mij omdat die nog bezet is door iets of iemand en zo zijn er nog vele variaties mogelijk.


En dan nog... Stel dat alles klopt en je kan je plek innemen, zou je daar het lef voor hebben? En zo ja, hoe doe je dat dan? Schuif je rustig en bijna onzichtbaar in of laat je iedereen weten dat je er bent en je plek hebt ingenomen of iets daar tussenin?


En het grappige is; we zijn er eigenlijk de hele dag onbewust mee bezig. Denk maar eens aan een overleg op je werk, gaan sporten op de sportschool of lekker op stap met je vrienden of vriendinnen. Naast het in willen en kunnen nemen van de (bij voorkeur juiste) plek als individu, gezin, familie, plaats, bedrijf enz., is het krijgen van erkenning dat dat jou/jullie plek is ook een belangrijk aspect.


Wat nou als je niet op de juiste plek staat, deze niet aan kan of mag nemen, de erkenning niet krijgt dat dat jou plek is of dat jou plek bijvoorbeeld bezet is door iets of iemand anders? Wat betekent dat dan voor jou?


Om het iets duidelijker uit te leggen even een klein stukje theorie. In jou systeem van herkomst is er een ordening. Namelijk je hebt de lijn van de kinderen (de oudste en dus de eerste, de tweede enz. Ook abortussen, miskramen en doodgeboren kinderen tellen mee in deze lijn). Zij komen voort uit de lijn van de ouders. De lijn van de ouders staat dus boven de lijn van de kinderen. Boven de ouders bevindt zich de lijn van de opa's en oma's en zo gaat dat generaties lang door.


Als voorbeeld; In mijn geval ben ik geboren als oudste dochter in een gezin van 2 ouders en 3 kinderen, waarvan 1 van de 3 kinderen een miskraam is in het eerste semester van de zwangerschap.


Als jij niet op de juiste plek kan zijn, heeft dit waarschijnlijk gevolgen voor jou dagelijks functioneren. Heel vaak is dat onbewust. Misschien herken jij jezelf wel in één of meer van de punten uit het toegevoegde plaatje en kan dat de eerste bewustwording voor jou zijn dat je iets kan veranderen waardoor je meer in je kracht staat.


Om een voorbeeld te geven. Ik heb heel lang niet op mijn eigen plek gestaan in ons gezin van herkomst. Dat heeft er onbewust voor gezorgd dat ik heel erg ben gaan zorg voor anderen en mijzelf daarbij vergat en niet belangrijk vond. Ik ging daardoor veel over mijn eigen grenzen. Ook heb ik heel lang heel hard gewerkt om maar gezien te worden en erkent te worden in wie ik was en wat ik deed. Ik voelde me over verantwoordelijk voor de processen waar ik bij betrokken was. Als niemand het oppakte dan deed ik dat wel. Zelfs als ik er geen tijd of ruimte voor had. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in meerdere burn-outs.


Inmiddels zie ik wat ik doe en kan ik bewust mijn plek innemen in mijn gezin van herkomst. Op het moment dat ik weer van mijn plek schiet, begin ik het steeds beter te herkennen en kan ik er steeds sneller naar handelen en terug gaan naar mijn eigen plek.

Op andere plekken waar ik nieuw ben, of in een nieuwe groep kom, weet ik inmiddels in welke patronen ik schiet vanuit het innemen van mijn plek. Hierin daag ik mezelf uit om het eens anders te doen dan ik ken. De eerste keer blijft natuurlijk een hele uitdaging en best spannend. Als dat dan nog leuker of beter verloopt dan je verwacht doordat je op de goede plek staat, geeft dat weer een boost om het een volgende keer weer zo aan te pakken.


Als je hier meer over wilt lezen hoe het werkt met je plek innemen, kan ik je het boek 'De Fontijn' van Els van Steijn van harte aanbevelen.


Mocht je jezelf hierin herkennen of vragen hebben, zou ik het leuk vinden als je een berichtje voor mij achter laat onder dit bericht of in het contactformulier op deze website.

Uiteraard ben je ook altijd welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te bepalen of je met mij wilt onderzoeken of jij op de juiste plek en daarmee in je kracht staat.20 weergaven0 opmerkingen
bottom of page