top of page
Image by Jeremy Bishop

Systemisch werk / familieopstellingen

Wat wil er vanuit het systeem van herkomst vertelt worden

Wat is systemisch werk / familieopstellingen? 

We zijn allemaal geboren uit een vader en een moeder. Misschien heb je wel broertjes of zusjes (gehad). Je ouders zijn ook geboren uit een vader en een moeder en hebben misschien ook broertjes en zusjes (gehad) enz.. Dat noemen ze ook wel een familiesysteem. Ieder lid van het systeem heeft binnen het systeem zijn eigen plek. Het plaatje van de boom geeft dit mooi weer. Onze verre voorouders vormen de stam en alle latere generaties de takken en blaadjes. 

Ook zijn we allemaal onderdeel van andere systemen. Denk maar eens aan je opleiding, werk, sportvereniging, je vriendenkring, de straat waar je woont, de plaats waar je woont enz.. Veel van onze (on)bewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. Vanuit loyaliteit hebben we vaak bekrachtigende en beperkende patronen meegenomen in de verschillende generaties. 

In het familiesysteem kan van alles gebeurt zijn of is zelfs nu actueel. Belangrijk daarin is dat wat er ook is de aandacht krijgt die het verdient. Door allerlei omstandigheden komt het vaak voor dat dit niet gebeurt. Daardoor kunnen bepaalde gebeurtenissen generaties lang rond dezelfde leeftijd plaats vinden of heb je misschien wel het gevoel je leven lang al met de handrem erop te leven zonder dat je daar een reden voor hebt. Misschien merk je wel dat je op je werk iedere keer op eenzelfde punt vast loopt of tegen dezelfde dingen aanloopt op zowel het werk, als bij je sportclub en je vrienden. Het kan dan zijn dat er iets in jouw systeem van herkomst aangekeken wil worden. Als jij besluit dit voor jezelf aan te gaan kijken kan jij ervoor zorgen dat wat er speelt in jouw familiesysteem bij jou stopt en het niet door geeft aan een volgende generatie. Daarbij geeft het voor jezelf ook verlichting en/of verandering wanneer iets aangekeken wordt en daarmee zichtbaar wordt, in het licht komt en/of erkent wordt.  

Mocht jij na het lezen van de tekst nieuwsgierig geworden zijn, je zelf herkennen en op onderzoek uit of al een concrete vraag hebben waarmee je aan de slag wilt, neem dan contact met mij op zodat we samen op pad kunnen gaan. 

tafelopstelling.jpg

Werkwijze

Er zijn allerlei manieren waarop je met opstellingen kan werken. Met welke wijze je ook werkt, je gaat aan het werk op een diepere laag in jezelf. We hebben de bovenste laag; onze bewuste laag waarin we dagelijks functioneren en ons bewust zijn wat we doen. Daarnaast hebben we ook meer onderliggende lagen die we ons niet (altijd) bewust zijn, maar wel de nodige informatie te vinden is over, voor en van jou. Om die inzichtelijk te krijgen kunnen we werken met familieopstellingen.

 

De werkwijzen die ik gebruik in de praktijk zal ik hieronder uitleggen. 

* Tafelopstellingen

* Vloerankers

* Representanten 

20230215_135034.jpg

Tafelopstellingen

Bij een tafelopstelling ga je zoals het woord al zegt een opstelling maken op de tafel. Dit werkt in de basis hetzelfde als met menselijke representanten. Samen met mij heb je een inleidend gesprekje gehad waarin je mij vertelt over wat je bezig houdt of hoe waar je tegenaan loopt of wat je vraag is. Samen bekijken we waar je naar wilt gaan kijken en formuleren we de vraag waar we mee gaan werken. Op mijn verzoek zet je poppetjes, kopjes, blaadjes, of andere dingen op gevoel neer ergens 'in het werkveld' op tafel voor iets of iemand waar je vraag over gaat. Samen kijken we naar welke dynamieken er zichtbaar worden. Daar kan ik je vragen over stellen in wat je zelf op valt of wat ik zie of denk te zien. De opstelling kan bijvoorbeeld een inzicht geven waar je je nog niet bewust van was en helpt je zo weer een stapje verder op weg. Om te voorkomen dat je verwachtingen te hoog liggen, weet dat je in de meeste gevallen met 1 opstelling niet al direct een kant en klare oplossing hebt. Vaak zijn hier meerdere stappen voor nodig om voldoende inzicht te krijgen en verschillende stappen te kunnen zetten om een antwoord op je vraag te krijgen. Het voelt misschien magisch wat er kan gebeuren bij een opstelling, maar toveren kunnen we helaas niet. 

Vloerankers

Bij het werken met vloerankers is het principe hetzelfde als bij de tafelopstellingen. Wat hierin anders is, is dat je veelal met blaadjes werkt waar je een woord op schrijft en ergens in het 'werkveld' neer legt en erop kan gaan staan. Door op het blaadje te gaan staan, kan je voelen wat het met je doet. Wanneer er meerdere blaadjes in het veld liggen en de dynamieken zichtbaar en over het algemeen voelbaar worden kan daardoor een inzicht ontstaan wat je nog niet had of wordt je je meer bewust van de onderlinge verhoudingen hoe het één en ander met elkaar samenhangt. 

Representanten 

Bij het werken met representanten is ook het basisprincipe weer hetzelfde als bij de hier boven beschreven werkwijzen.

Wanneer er met representanten gewerkt wordt, werken we met een groep mensen. Vanuit deze groep kan een persoon een vraag inbrengen. Na het inleidende gesprek met mij gaan we samen kijken wie of wat je wilt / kan gaan opstellen. Voor ieder onderdeel dat we gaan opstellen mag je iemand kiezen uit de groep die dat onderdeel gaat representeren als hij / zij dat wil. Belangrijk om te weten is dat een representant ook altijd nee mag zeggen, zonder dat verder uit te hoeven leggen, als deze gevraagd wordt ergens voor te gaan staan, wat voor de representant niet goed voelt. 

Ook vanuit deze opstelling krijg je inzichten en bewustwordingen. Het bijzondere van werken met levende representanten is dat je feedback kan krijgen van de persoon die iets voor jou representeert. 

Wanneer je als representant gevraagd wordt is dat vaak onbewust op een deel van jouzelf dat ook met dit onderwerp verbonden is. Bewust of onbewust zal een deel van jou ook inzicht / bewustwording krijgen in dat deel waar jij voor als representant staat. 

Net als voor alle vormen van opstellen geldt dat het om een moment opname gaat en het niet als iets vaststaand gezien kan worden. Wat een representant ook terug geeft vanuit de representanten rol, is niet de absolute waarheid. Daarmee bedoel ik dat als een representant die bijvoorbeeld voor jou moeder staat iets zegt over de relatie met haar man (jou vader) dit niet als absoluut gezien hoeft te worden. Mogelijk heeft je moeder dit nooit zo gezegd of bedoelt of zelfs gevoeld naar / voor je vader. Vergeet niet dat de representant ook zijn / haar eigen gevoelens, ideeën en delen meeneemt in het representeren van de rol waarvoor jij de persoon gevraagd hebt. 

Ben je na het lezen van bovenstaande tekst nieuwsgierig geworden of heb je een concrete vraag waar je naar wilt kijken, laat het me dan weten en neem contact met mij op. Dan gaan we elkaar ontmoeten en samen kijken naar wat jij wilt delen. 

bottom of page